Emag
marți, 23 septembrie 2008
Cum faci să te cazezi+Cand incepe anul universitar
Anul universitar 2008 - 2009 incepe miercuri, 1 octombrie. Insa sar putea ca fiecare facultate sa isi organizeze propria festivitate de deschidere în altă zi decât 1 octombrie. Pentru a afla când şi unde va avea loc festivitatea de deschidere a facultăţii trebuie intrat pe site-ul facultăţii.
Sursa : Info Studenti UAIC
p.s.: pe site-ul facultatii de filosofie sau afisat listele cu tarifele pe camine si camere. Apasati aici
Ghid de supravieţuire pentru boboci
După ce perioada de acomodare va trece şi vei fi student cu „acte în regulă” (cu bursă, carnet de student, legitimaţie de transport etc.) ai cunoscut cel puţin cinci persoane pe care le cheamă la fel şi ai reuşit să găseşti spălătoria este timpul să treci la lucrurile serioase: studiul propriu-zis. Nu trebuie să intri în panică din cauză că ai multe lucruri de făcut, este important să îţi stabileşti un ritm ca să faci faţă anilor de facultate.
1. Trezeşte-te! Vorbim la modul metaforic: având în vedere că tocmai ai venit după o vacanţă luuungă şi după ce te-ai adaptat noului climat este timpul să te mobilizezi.
2. Mănâncă bine. Poftim?! Deja părinţii te-au batut la cap să mănânci bine să se facă copilu’ mare? NOI SUNTEM DE ACORD CU EI, mai puţin partea cu copilul mare. Nu sări peste micul dejun şi masa de prânz, mănâncă fructe şi legume, toate astea vor contribui la un TU mai fericit, mai sănătos şi mai voinic.
3. Verifică-ţi resursele. Fii sigur că ai tot ce îţi este necesar - măcar în primele săptămâni - în ceea ce priveşte suporturile de curs, pixuri, creioane, hârtie şi orice altceva specific domeniului tău.
4. Pune întrebări! Nu întrebări de genul „De ce sunt aici?” ci pentru a te lămuri în legătură cu tot ce îţi este neclar. Nu te sfii să adresezi întrebări. Dacă nu înţelegi ceva la un curs, întrebă la seminar. E simplu.
5. Atenţie la ce notezi! Încă de la început este bine să iţi faci cât mai multe notiţe pentru a fi sigur că nu îţi scapă nimic din lucrurile de care ai putea avea nevoie mai târziu. Pe măsură ce te obişnuieşti o să realizezi câte notiţe trebuie să iei. Reţine că notiţele le poţi şi pierde pe când memoria …de fapt nu… uită de asta. („Memoria studentului stă în fişe!”)
6. Confruntă-ţi notiţele. Dacă tot îţi iei notiţe, de ce să nu le discuţi cu cele ale colegilor de grupă sau an. Este un bun prilej pentru a-ţi cunoaşte colegii mai bine şi pentru a fi sigur că nu ţi-a scăpat nimic.
7. Mergi din timp la bibliotecă! Biblioteca este „prietena” ta. Poartă-te frumos cu ea şi o să se poarte frumos cu tine. Este chiar aşa de simplu! Învaţă cum e structurată, cum poţi să o accesezi cât mai devreme (nu în prag de sesiune, când este suprasolicitată) şi începe să petreci timp cu ea. Nu prea mult din prima pentru că în orice relaţie intervine rutina. În plus, e bine ca înainte să îţi dai întâlnire cu ea să ştii exact ce vrei. Fă-ţi o listă a cărţilor de care ai nevoie şi notează-ţi inclusiv autorul, eventual editura. La unele biblioteci poţi găsi codul (cota) cărţilor căutate chiar de acasă, prin internet, la fel de simplu cum ai da un buzz pe messenger. La BCU, de exemplu, poţi face asta printr-un click aici.
8. Implică-te! În momentul în care te înscrii în tot felul de organizaţii şi asociaţii la începutul anului, nu uita să mai şi mergi la întruniri! Este o ocazie să cunoşti oameni noi şi să înveţi lucruri noi. Ligile şi asociaţiile studenţeşti organizează conferinţe, excursii sau petreceri care îţi vor face mai frumoasă viaţa de student.
9. Mai sună şi pe-acasă. Ţine legătura cu prietenii şi rudele. În timp ce le spui cum îţi merge afli şi ultimele ştiri despre cei dragi ţie. Cu toate acestea nu merge acasă chiar din primul tău weekend liber, acomodează-te mai întâi cu noul climat.
10. Ieşi! În oraş adică. Da, ştim că eşti la Universitate şi trebuie să munceşti din greu, dar nu uita că nu eşti robot. Trebuie să te şi distrezi. Dacă stai cu ochii în computer toată ziua vei înnebuni cu siguranţă (hei, aici sunt vizaţi şi cei de la Informatică!).
11. Vino pregătit cu toate actele necesare pentru a-ţi primi dispoziţia de cazare şi fii sigur că le-ai verificat de trei ori pentru a te caza o dată . Ultimul lucru pe care l-ai vrea este să ajungi în prima zi şi să trebuiască să umbli după ele.
Actele de care ai nevoie pentru a te caza în cămin sunt:
Dispoziţia de cazare
Contractul de închiriere, completat in trei exemplare (vei primi formularele de la facultate)
Legitimaţia de cămin (eliberată de facultate)
O fotografie tip buletin
Cererea de stabilire a reşedinţei (vei primi formularul de la facultate)
Buletinul/cartea de identitate, pentru cetăţenii români; paşaport pentru cetăţenii străini.
12. De îndată ce afli unde locuieşti, spune-le părinţilor noua ta adresă pentru a putea să înceapă să îţi trimită mâncare (preferabil „caşcaval” sau „mălai”).
13. Nu-ţi face griji dacă uiţi numele unor persoane deoarece în prima săptămână vei cunoaşte multă lume nouă. Tocmai din acest motiv este recomandabil să întrebi de mai multe ori care e numele unui nou coleg decât să i te adresezi după trei luni cu „colega’ ” sau „colegu’ ”.
14. Înarmează-te cu răbdare şi înscrie-te la cursuri. Încearcă să nu lipseşti de la primul curs, pentru că, de obicei, profesorul îţi va spune atunci ce ai de citit şi în ce va consta evaluarea. Ştii şi tu că mai târziu va deveni tot mai greu să ajungi la toate cursurile .
15. Încearcă să localizezi clădirile facultăţii tale, iar apoi sălile în care vei desfăşura cursurile, seminariile, laboratoarele, înainte ca acestea să înceapă propriu-zis. Ştiind unde trebuie să mergi pentru primul tău curs, vei avea o grijă mai puţin.
16. Fii pregătit, citeşte toată bibliografia (doar lista, evident nu toate cărţile) pentru cursuri ca să ştii ce te aşteaptă (după colţ).
17. STOP, opreşte-te, RESPIRĂ, nu intra în panică! Nu-ţi face griji dacă nu te simţi în apele tale în noua ta casă. Începerea facultaţii poate fi o experienţă destul de descurajatoare, dar ai să vezi că după prima sau a doua săptămână vei simţi că parcă locuieşti acolo dintotdeauna.
18. Mergi la Zilele Bobocilor care îţi sunt dedicate, acestea fiind menite să te informeze şi să îţi ofere o perspectivă mai clară asupra vieţii de student. Vei afla despre regulamentele Universităţii, cămine, burse, examene, restanţe, măriri, modalităţi de a-ţi afla notele, de a pleca în străinătate cu bursă şi oportunităţi de carieră din domeniul pe care ai ales să îl studiezi.
19. Fă-ţi card la o banca! Dacă va trebui să primeşti la un moment dat bani de la Universitate (bursă, deconturi etc.), lucru pe care de altfel ţi-l dorim din tot sufletul , asta se va întâmpla prin card.
20. Interesează-te despre mijloacele de transport în comun, află ce rute îţi sunt necesare. De asemenea reţine unul sau mai multe numere de telefon de taxi pentru atunci când te grăbeşti sau nu ai acces la mijloacele de transport în comun.
Mijloacele de transport în comun în direcţia Copou:
Autobuze: 28, 41, 41 barat, 43 barat.
Tramvaie: 1, 13.
Maxi-taxi: 14, 111.
21. E bine să ştii că poţi găsi cabinetul medical studenţesc la parterul căminului C8 din campusul Titu Maiorescu (lângă cantină). Aici poţi veni pentru consultaţii cât timp locuieşti în Iaşi. În cazul în care ai nevoie de un tratament specializat, va trebui să vii aici pentru a putea primi o trimitere. Pentru a te înscrie, va trebui să mergi cu carnetul de student (sau o adeverinţă), carnetul de asigurare de sănătate şi cartea (buletinul) de identitate. ATENŢIE, nu este necesar sa te retragi de la medicul de familie la care eşti deja înscris în oraşul tău.
22. Când vrei să mănânci ceva, fă o vizită la cantina Titu Maiorescu (nou renovată) sau dacă eşti pe fugă, opreşte-te câteva minute „La Balenă” sau „La Palmier”, fast food-urile din acelaşi campus (la doi paşi de Universitate). Un prânz la cantină ar trebui să te coste mai putin de 10 lei.
23. Împrieteneşte-te cu portarul de la cămin. Nici nu-ţi poţi închipui cât de bine ar putea să-ţi prindă. Nu doar că vei afla ultimele bârfe dar ne vei fi recunoscător pentru sfatul ăsta când vei vrea să te „viziteze” prietena/prietenul.
24. Planifică-ţi banii! În general se spune că bobocii sunt de găsit în primele două săptămâni pe la toate terasele existente în Iaşi, după care înroşesc linia telefonică povestindu-le părinţilor cum şi-au dat toţi banii pe cărţi. Nu toţi părinţii sunt la fel de înţelegători, aşa că dacă vrei să te mai întâlneşti cu punctul 22 din această listă, fii moderat.
25. Mergi cu prietenii la Karaoke. Dacă nu ai prieteni, cu siguranţă iţi vei face acolo. Gândeşte-te ce amuzant va fi a doua zi când veţi râde de cel care a cântat cel mai prost (asta, bineînteles, în cazul în care nu eşti tu acela).
26. Nu te grăbi să judeci oamenii înainte de a-i cunoaşte. La Universitate vei întâlni oameni de toate felurile. S-ar putea să ai de învăţat chiar şi de la tipul acela ciudăţel care se aşează mereu în ultimul rând.
27. Cunoaşte-ţi noua casă. Nu lăsa să treacă trei ani fără să faci o plimbare la miezul nopţii pe „Ştefan cel Mare” până la Palat. Îţi recomandăm să nu mergi totuşi mai departe. Copoul este un loc mult mai pitoresc şi sigur, mai ales noaptea.
28. Fii voluntar! Pentru a obţine un loc bun de muncă ţi se va cere peste tot experienţă. În Iaşi sunt multe organizaţii şi instituţii unde te poţi înscrie ca voluntar. Mai multe motive găseşti aici.
29. Serile de la Balenă nu trebuie pierdute. În special în weekend aici se întâlnesc studenţii şi cântă la chitară până spre dimineaţă.
30. Cunoaşte-ţi limitele! E bine să profiţi cât poţi de perioada ce urmează, dar încearcă în acelaşi timp să ai grijă de tine.
Sursa: Info Studenti UAIC
1. Trezeşte-te! Vorbim la modul metaforic: având în vedere că tocmai ai venit după o vacanţă luuungă şi după ce te-ai adaptat noului climat este timpul să te mobilizezi.
2. Mănâncă bine. Poftim?! Deja părinţii te-au batut la cap să mănânci bine să se facă copilu’ mare? NOI SUNTEM DE ACORD CU EI, mai puţin partea cu copilul mare. Nu sări peste micul dejun şi masa de prânz, mănâncă fructe şi legume, toate astea vor contribui la un TU mai fericit, mai sănătos şi mai voinic.
3. Verifică-ţi resursele. Fii sigur că ai tot ce îţi este necesar - măcar în primele săptămâni - în ceea ce priveşte suporturile de curs, pixuri, creioane, hârtie şi orice altceva specific domeniului tău.
4. Pune întrebări! Nu întrebări de genul „De ce sunt aici?” ci pentru a te lămuri în legătură cu tot ce îţi este neclar. Nu te sfii să adresezi întrebări. Dacă nu înţelegi ceva la un curs, întrebă la seminar. E simplu.
5. Atenţie la ce notezi! Încă de la început este bine să iţi faci cât mai multe notiţe pentru a fi sigur că nu îţi scapă nimic din lucrurile de care ai putea avea nevoie mai târziu. Pe măsură ce te obişnuieşti o să realizezi câte notiţe trebuie să iei. Reţine că notiţele le poţi şi pierde pe când memoria …de fapt nu… uită de asta. („Memoria studentului stă în fişe!”)
6. Confruntă-ţi notiţele. Dacă tot îţi iei notiţe, de ce să nu le discuţi cu cele ale colegilor de grupă sau an. Este un bun prilej pentru a-ţi cunoaşte colegii mai bine şi pentru a fi sigur că nu ţi-a scăpat nimic.
7. Mergi din timp la bibliotecă! Biblioteca este „prietena” ta. Poartă-te frumos cu ea şi o să se poarte frumos cu tine. Este chiar aşa de simplu! Învaţă cum e structurată, cum poţi să o accesezi cât mai devreme (nu în prag de sesiune, când este suprasolicitată) şi începe să petreci timp cu ea. Nu prea mult din prima pentru că în orice relaţie intervine rutina. În plus, e bine ca înainte să îţi dai întâlnire cu ea să ştii exact ce vrei. Fă-ţi o listă a cărţilor de care ai nevoie şi notează-ţi inclusiv autorul, eventual editura. La unele biblioteci poţi găsi codul (cota) cărţilor căutate chiar de acasă, prin internet, la fel de simplu cum ai da un buzz pe messenger. La BCU, de exemplu, poţi face asta printr-un click aici.
8. Implică-te! În momentul în care te înscrii în tot felul de organizaţii şi asociaţii la începutul anului, nu uita să mai şi mergi la întruniri! Este o ocazie să cunoşti oameni noi şi să înveţi lucruri noi. Ligile şi asociaţiile studenţeşti organizează conferinţe, excursii sau petreceri care îţi vor face mai frumoasă viaţa de student.
9. Mai sună şi pe-acasă. Ţine legătura cu prietenii şi rudele. În timp ce le spui cum îţi merge afli şi ultimele ştiri despre cei dragi ţie. Cu toate acestea nu merge acasă chiar din primul tău weekend liber, acomodează-te mai întâi cu noul climat.
10. Ieşi! În oraş adică. Da, ştim că eşti la Universitate şi trebuie să munceşti din greu, dar nu uita că nu eşti robot. Trebuie să te şi distrezi. Dacă stai cu ochii în computer toată ziua vei înnebuni cu siguranţă (hei, aici sunt vizaţi şi cei de la Informatică!).
11. Vino pregătit cu toate actele necesare pentru a-ţi primi dispoziţia de cazare şi fii sigur că le-ai verificat de trei ori pentru a te caza o dată . Ultimul lucru pe care l-ai vrea este să ajungi în prima zi şi să trebuiască să umbli după ele.
Actele de care ai nevoie pentru a te caza în cămin sunt:
Dispoziţia de cazare
Contractul de închiriere, completat in trei exemplare (vei primi formularele de la facultate)
Legitimaţia de cămin (eliberată de facultate)
O fotografie tip buletin
Cererea de stabilire a reşedinţei (vei primi formularul de la facultate)
Buletinul/cartea de identitate, pentru cetăţenii români; paşaport pentru cetăţenii străini.
12. De îndată ce afli unde locuieşti, spune-le părinţilor noua ta adresă pentru a putea să înceapă să îţi trimită mâncare (preferabil „caşcaval” sau „mălai”).
13. Nu-ţi face griji dacă uiţi numele unor persoane deoarece în prima săptămână vei cunoaşte multă lume nouă. Tocmai din acest motiv este recomandabil să întrebi de mai multe ori care e numele unui nou coleg decât să i te adresezi după trei luni cu „colega’ ” sau „colegu’ ”.
14. Înarmează-te cu răbdare şi înscrie-te la cursuri. Încearcă să nu lipseşti de la primul curs, pentru că, de obicei, profesorul îţi va spune atunci ce ai de citit şi în ce va consta evaluarea. Ştii şi tu că mai târziu va deveni tot mai greu să ajungi la toate cursurile .
15. Încearcă să localizezi clădirile facultăţii tale, iar apoi sălile în care vei desfăşura cursurile, seminariile, laboratoarele, înainte ca acestea să înceapă propriu-zis. Ştiind unde trebuie să mergi pentru primul tău curs, vei avea o grijă mai puţin.
16. Fii pregătit, citeşte toată bibliografia (doar lista, evident nu toate cărţile) pentru cursuri ca să ştii ce te aşteaptă (după colţ).
17. STOP, opreşte-te, RESPIRĂ, nu intra în panică! Nu-ţi face griji dacă nu te simţi în apele tale în noua ta casă. Începerea facultaţii poate fi o experienţă destul de descurajatoare, dar ai să vezi că după prima sau a doua săptămână vei simţi că parcă locuieşti acolo dintotdeauna.
18. Mergi la Zilele Bobocilor care îţi sunt dedicate, acestea fiind menite să te informeze şi să îţi ofere o perspectivă mai clară asupra vieţii de student. Vei afla despre regulamentele Universităţii, cămine, burse, examene, restanţe, măriri, modalităţi de a-ţi afla notele, de a pleca în străinătate cu bursă şi oportunităţi de carieră din domeniul pe care ai ales să îl studiezi.
19. Fă-ţi card la o banca! Dacă va trebui să primeşti la un moment dat bani de la Universitate (bursă, deconturi etc.), lucru pe care de altfel ţi-l dorim din tot sufletul , asta se va întâmpla prin card.
20. Interesează-te despre mijloacele de transport în comun, află ce rute îţi sunt necesare. De asemenea reţine unul sau mai multe numere de telefon de taxi pentru atunci când te grăbeşti sau nu ai acces la mijloacele de transport în comun.
Mijloacele de transport în comun în direcţia Copou:
Autobuze: 28, 41, 41 barat, 43 barat.
Tramvaie: 1, 13.
Maxi-taxi: 14, 111.
21. E bine să ştii că poţi găsi cabinetul medical studenţesc la parterul căminului C8 din campusul Titu Maiorescu (lângă cantină). Aici poţi veni pentru consultaţii cât timp locuieşti în Iaşi. În cazul în care ai nevoie de un tratament specializat, va trebui să vii aici pentru a putea primi o trimitere. Pentru a te înscrie, va trebui să mergi cu carnetul de student (sau o adeverinţă), carnetul de asigurare de sănătate şi cartea (buletinul) de identitate. ATENŢIE, nu este necesar sa te retragi de la medicul de familie la care eşti deja înscris în oraşul tău.
22. Când vrei să mănânci ceva, fă o vizită la cantina Titu Maiorescu (nou renovată) sau dacă eşti pe fugă, opreşte-te câteva minute „La Balenă” sau „La Palmier”, fast food-urile din acelaşi campus (la doi paşi de Universitate). Un prânz la cantină ar trebui să te coste mai putin de 10 lei.
23. Împrieteneşte-te cu portarul de la cămin. Nici nu-ţi poţi închipui cât de bine ar putea să-ţi prindă. Nu doar că vei afla ultimele bârfe dar ne vei fi recunoscător pentru sfatul ăsta când vei vrea să te „viziteze” prietena/prietenul.
24. Planifică-ţi banii! În general se spune că bobocii sunt de găsit în primele două săptămâni pe la toate terasele existente în Iaşi, după care înroşesc linia telefonică povestindu-le părinţilor cum şi-au dat toţi banii pe cărţi. Nu toţi părinţii sunt la fel de înţelegători, aşa că dacă vrei să te mai întâlneşti cu punctul 22 din această listă, fii moderat.
25. Mergi cu prietenii la Karaoke. Dacă nu ai prieteni, cu siguranţă iţi vei face acolo. Gândeşte-te ce amuzant va fi a doua zi când veţi râde de cel care a cântat cel mai prost (asta, bineînteles, în cazul în care nu eşti tu acela).
26. Nu te grăbi să judeci oamenii înainte de a-i cunoaşte. La Universitate vei întâlni oameni de toate felurile. S-ar putea să ai de învăţat chiar şi de la tipul acela ciudăţel care se aşează mereu în ultimul rând.
27. Cunoaşte-ţi noua casă. Nu lăsa să treacă trei ani fără să faci o plimbare la miezul nopţii pe „Ştefan cel Mare” până la Palat. Îţi recomandăm să nu mergi totuşi mai departe. Copoul este un loc mult mai pitoresc şi sigur, mai ales noaptea.
28. Fii voluntar! Pentru a obţine un loc bun de muncă ţi se va cere peste tot experienţă. În Iaşi sunt multe organizaţii şi instituţii unde te poţi înscrie ca voluntar. Mai multe motive găseşti aici.
29. Serile de la Balenă nu trebuie pierdute. În special în weekend aici se întâlnesc studenţii şi cântă la chitară până spre dimineaţă.
30. Cunoaşte-ţi limitele! E bine să profiţi cât poţi de perioada ce urmează, dar încearcă în acelaşi timp să ai grijă de tine.
Sursa: Info Studenti UAIC
Abonați-vă la:
Postări (Atom)