Emag

sâmbătă, 13 aprilie 2013

„Orice progres înseamnă război cu societatea." (George Bernard Shaw)



Omul se află într-un continuu progres. Fie că vrem, fie că nu, studiind istoria putem observa cum omul a evoluat și mai ales cât a evoluat de-a lungul timpului. Ajungând de la stadiu de „om al peșterii” când efectiv își vâna hrana totul fiind o chestiune de îndemanare, pâna astăzi când ce mănâncă este doar o chestiune de preferințe. Dar oare chiar a trebuit sa fie „în război” pentru a se ajunge la progresul pe care îl cunoaștem astăzi?

În contextul citatului nu trebuie sa interpretăm războiul așa cum il cunoaștem noi, în sensul de confruntare armată între două sau mai multe state, ci, trebuie să îl privim ca un război a ceea ce a reprezentat noul în viața omului prin timp.

Fără să exagerăm, putem afirma că în cele mai multe cazuri omul se teme de ceea ce este nou. Majoritatea este  obișnuită cu o rutină zilnică, privind cu reticență uneori faptul că trebuie săschimbe ceva în viața lui.

Fără dar și poate, prin progres înțelegem inovație, lucruri noi și invenții noi care în cele mai multe cazuri sunt menite spre a îmbunătăți viața omului. Când vine vorba de războiul  cu societatea în contextul progresului, lupta se duce cu reticența oamenilor față de acesta.

Pornind din antichitate, privind la filosofii greci antici precum Platon sau Aristotel, perioada medievală cu exemple precum Galileo Galilei, lupta lui Abrahamn Lincoln pentru abolirea sclaviei, ori multe alte exemple pentru care ar trebui pagini întregi scrise și privite ca războiul dat cu societatea pentru progres, putem observa cum toți au fost respinși și uneori neacceptați cu ideile pe care le propuneau, putem afirma, fără nici o ezitare, că astăzi toți cei enumerați mai sus sunt priviți ca exemple demne de urmat în domeniile lor, fiind apreciați la scară largă, fiind același timp arhicunoscuți.

Războiul pentru progres este unul care trebuie purtat, este singurul tip de război care nu dăunează și singurul tip de război în care toți cei implicați vor căștiga. El este unul de lungă durată, dar oare putem sa ne imaginăm cum ar fi arătat societatea noastră dacă la timpul potrivit nu ar fi fost câțiva curajoși care știau că este un război care trebuie neapărat purtat? Printr-un exercițiu de imaginație am putea, dar produsul acestui exercițiu nu ne încântă deloc...



Alin Ciobanu

Niciun comentariu:

Emag