Emag

sâmbătă, 21 februarie 2009

Anul 2011 va fi Anul European al Voluntariatului

Principalele retele europene de organizatii ale societatii civile saluta decizia Comisiei Europene de a pune in practica initiativa Anului European al Voluntariatului 2011.

Miercuri, 18 februarie 2009, Comisia Europeana, la cererea Presedintelui Barroso, a anuntat inceperea pregatirilor pentru Anul European al Voluntariatului 2011.

Acest anunt vine in urma unei campanii intense de doi ani si jumatate condusa de o alianta a principalelor retele europene ale organizatiilor societatii civile active in domeniul voluntariatului, coordonata de Centrul European de Voluntariat (CEV). Membrii aliantei si sustinatorii initiativei sunt incantati de preluarea de catre Comisia Europeana a propunerii lor cu privire la celebrarea Anului European al Voluntariatului in 2011, actiune care aduce Comisia Europeana mai aproape de cetatenii Europei si preocuparile lor. Aceasta actiune vine ca raspuns la vocea celor peste 100 de milioane de cetateni europeni care contribuie ca voluntari la bunastarea societatii, punand in practica valori europene precum solidaritatea, coeziunea sociala si cetatenia activa.

Datorita contributiei pe care voluntarii o aduc in diferite domenii de interes la nivel european, alianta saluta aceasta oportunitate de a recunoaste, promova si sarbatori implicarea lor. Ne dorim ca Anul European al Voluntariatului 2011 sa actioneze la fiecare nivel si suntem gata sa sustinem Comisia Europeana in eforturile sale de a organiza si implementa cu succes Anul European al Voluntariatului in 2011. Numeroase institutii Europene si-au manifestat, in timp, sprijinul pentru aceasta initiativa: Comitetul Economic si Social (2006), Consiliul Ministrilor Educatiei si Tineretului (2007), Comitetul Regiunilor (2008) si Parlamentul European, care a adoptat in 2008 o declaratie de sprijinire a acestei initiative cu 454 de semnaturi.


Pentru Romania aceasta actiune vine sa dea un nou impuls dezvoltarii miscarii de voluntariat care a cunoscut o crestere consistenta in ultimii 10 ani si sa creeze premisele unei recunoasteri adecvate a contributiei pe care voluntarii o aduc la solutionarea a numeroase probleme si imbunatatirea vietii celor aflati in nevoie. Initiativa Anul European al Voluntariatului 2011 a fost sprijinita prin semnaturile a 22 de europarlamentari romani si a fost promovata din partea Romaniei de catre Pro Vobis – Centrul National de Voluntariat, in calitate de membru al organizatiei coordonatoare a aliantei, Centrul European de Voluntariat (CEV).


Note pentru presa:
Intalnirea in cadrul careia a fost anuntata inceperea pregatirilor pentru Anul European al Voluntariatului a avut loc la Directoratul General pentru Educatie si Cultura din cadrul Comisiei Europene. La intalnire au participat Dl. Pierre Mairesse, Director, Dl. Risto Raivio, Coordonator departament, si repreznetanti ai Aliantei „Anul European al Voluntariatului 2011”. Aceasta alianta include Centrul European de Voluntariat (CEV), Platforma Sociala, Organizatia Mondiala a Cercetasilor, Biroul European al Crucii Rosii, Forumul European al Tineretului, Platforma varstnicilor AGE, Caritas Europa, VoluntEurope, Solidar, CESES, Reteaua companiilor ENGAGE, EURAG, Johanniter International, Asociatia Europeana a Organizatiilor pentru Servicii Voluntare (AVSO), Reteaua Europeana a Organizatiilor Neguvernamentale din Sport, Actiunea Tinerilor pentru Pace (YAP Europa), Reteaua EUCLID si Eurodiaconia. Pentru mai multe detalii vizitati www.cev.be.

Contact: La nivel European: Markus Held, Director, Centrul European de Voluntariat (CEV), cev@cev.be, +32 2 511 75 01
Pentru Romania: Cristina Rigman, Director Executiv, Pro Vobis – Centrul National de Voluntariat, provobis@provobis. ro, 0755 045105

Niciun comentariu:

Emag