Emag

marți, 29 martie 2011

Dupa trainingul “Foresight for public policies”!

In data de 05.03.2011, am participat la trainingul “Foresight for pulic policies”, desfasurat la Bucuresti, in incinta hotelului Ibis Parliament.

Dupa un drum lung de aproximativ 7 ore am ajung in Bucuresti, in Gara de Nord, si fiind pentru prima data in Bucuresti ma simteam strain si oarecum pierdut in agitatia din jurul meu. Lumina de la capatul tunelui avea sa fie un bun prieten care studia in Bucuresti si care in mod intamplator se afla prin zona garii si astfel am reusit sa ajung fara a ma pierde prin multime direct in parcul Izvor, de unde mentinand pasul alert si foarte suspicios, m-am indreptat catre hotel pentru a-mi confirma locul de cazare. Oboseala si-a spus cuvantul si camera calda si primitoare m-au atras intr-un somn profund si bine meritat.

Dupa o noapte linistita a venit ziua in care trebuia sa ma prezint la training nu inainte insa de a trece si pe la restaurantul hotelului pentru a servi micul dejun.

Dupa etapa de “participants registration”, a urmat un discurs introductiv, in care au fost prezentate obiectivele trainingului si asteptarile organizatorilor.

Trainingul “Foresight for public policies”, face parte dintr-un proiect coordonat de asociatia UEFISCSU - Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc.

Acest training avea ca obiectiv crearea de politici publice pentru Invatamantul Superior Romanesc, care vor aparea in Cartea Alba a Universitatilor.

Cei doi traineri care au sustinut acest curs, au fost John Reynolds, un tip foarte simpatic, dar cu o mare experienta in cadrul asociatiilor si departamentelor ale Guvernului Marii Britanii, si Martin Duckworth, un experimentat strateg, care cu ajutorul gandirii in perspectiva si al planificarii scenariilor, poate sa faca o analiza a mediului exterior competitive, pentru a crea noi afaceri.

Impartiti in 5 grupe eterogene, am realizat diferite aplicatii, pornind de la identificarea factorilor care ar putea influenta sistemul universitar din Romania in 2030, la impactul pe care acesti factori il pot produce, ajungand in final la crearea unor politici publice pentru diferite scenarii

Ceea ce acesti traineri au vrut sa ne explice a fost de fapt importanta gandirii in perspectiva, pe termen lung, analiza situatiei actuale a organizatiei pentru a identifica factorii care pot afecta organizatia, si nu in ultimul rand crearea unor scenarii care vor putea spune de fapt cum va arata in viitor organizatia noastra, bazate pe analiza unor factori de schimbare.

Concluzionand pot spune ca o gandire inspre viitor, o scanarea a orizontului, o analiza a factorilor de risc sau de schimbare, si nu in ultimul rand crearea de scenarii, sunt cele mai importante etape in conturarea unui viitor extreme de sigur al organizatiei.

Linkuri utile: www.edu2025.ro www.forhe.ro www.eufiscu.ro

Articol scris de Anghelus Ciprian.




Niciun comentariu:

Emag