Emag
sâmbătă, 31 iulie 2010
7 ani si 100 de povestiri
Ieri, 25 iulie 2010, parastasul de 9 zile a celei ce a a fost cunoscuta de catre majoritatea romanilor drept Madalina Manole. Aceasta stire a tinut prima pagina a ziarelor de ieri si bineinteles fiecare buletin de stiri de a inceput in mod invariabil cu acelasi subiect. In acest timp pe banda de jos, acolo unde sunt scrise diverse, pe un post de stiri-dealtfel singura televiziune care a facut referire- apare scris "Un baietel de 7 ani din Iasi a publicat un volum de 100 de povestiri, acestea fiind inregistrate de catre tata si apoi transcrise", atat si nimic mai mult. Am urmarit apoi buletine de stiri poate poate o sa apara ceva mai mult decat un scris pe o banda, dar nimic, ba chiar a disparut si de pe banda. Subiectul a fost toata ziua despre pelerinajul la mormantul celei ce a plecat de buna voie de pe acesta lume si despre durerea familiei si nimic despre un copil talentat si despre eforturile familiei de a scoate totusi aceasta carte. Pentru ca dincolo de talentul lui de a povesti a fost si efortul familiei, un efort sustinut atat emotional cat si finaciar, pentru ca nu e usor sa publici,cu atat mai mult pe o piata in care cultura nu mai are cautare. In ceea ce priveste preasa scrisa situatia nu este total diferita. Subiectul poate fi citit cu o cautare pe google in cateva ziare de monden sa spunem asa si cam atat. Asa ca stau si ma intreb de ce sare mass-media de 7 metri in sus atunci cand administratiile locale decid sa inchida diverse institutii de cultura, a se vedea scandalul care l-a iscat inchiderea Operei din Constanta si reactiile vehemente ale presei. Daca tot am devenit o societate consumatoare de stiri incat s-a ajuns la a fabrica stiri si a face o stire dintr-un parastas de pomenire care, in paranteza fie spus, sunt cu zecile in tara in fiecare zi,ar fi cazul ca domnii editori si realizatori de emisiuni sa isi revizuiasca politica de marketing sau sa nu mai ia atitudine atunci cand cultura dispare. Totusi sper ca vor realiza la timp ca nu vad adevarata stire a zilei si astfel isi vor schimba politica de marketing avand astfel dreptul moral de a lua atitudine atunci cand altii desfiinteaza cultura. Cum spune romanul vezi barna din ochiul tau si apoi paiul din ochiul celuilalt. Oricum cea mai mai mare dezamagire vine din planul presei iesene care, cel putin pana azi si din cate am vazut eu, nu a publicat nici macar o stire de 100 de caractere.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
De fiecare dată, când am ocazia, îi sfătuiesc pe tinerii din organizaţia în care activez şi nu numai, să nu se mai uite la TV şi să nu mai citească ziare. Eu aşa m-am lecuit de pesimism, nelinişti şi altele.
Pentru că nu mă uit la TV de câţiva ani şi nici prin ziare, cred că sunt ultima persoană din România care a aflat abia după 3 zile că Mădălina Manole a murit(şi asta de pe un site pe care am intrat din greşeală).
După părerea mea, sigura modalitate de "a pedepsi" presa şi TV-ul pentru iubirea de a difuza ştiri de mahala, e să-i ignori. Faza e că din lipsă de educaţie, de activităţi sau poate de acces la alte mijloace de informare, e greu ca toată lumea să ignore TV-ul şi ziarele.
Ai dreptate. Presa cauta senzational si foarte rar promoveaza ceea ce e bun si de valoare.
Poate ignoranui, poate prin feed-back-uri mai multe din partea publicului isi va schimba directia.
Foartea rar vezi la posturile nationale actiuni ale ong-urilor romanesti promovate si sustinute.
Poate cu timpul se va schimba si atitudinea lor si cea a cetatenilor romani.
Numai bine.
Trimiteți un comentariu