Emag

sâmbătă, 20 aprilie 2013

Pedeapsa cu moartea, între acceptare şi contestare


Este pedeapsa capitală o soluţie la care ar trebui să recurgă sistemul judiciar din România? Asta au încercat să demonstreze folosindu-se de argumente pertinente cele două echipe din Clubul de debate A.S.A.F.F.I. miercuri seara, atunci când atât membrii asociaţiei noastre, cât şi invitaţii noştri au asistat la o dezbatere în care argumentele au lăsat loc doar pentru acumularea de noi cunoştinţe în ceea ce priveşte tema dezbaterii.
Carmen Luncaşu, studentă la Comunicare şi Relaţii Publice şi Georgiana Diaconescu, studentă la Ştiinţe Politice au alcătuit echipa afirmatoare şi au susţinut implementarea pedepsei capitale pentru infractorii cu un grad ridicat de risc pentru societate şi cetăţenii acesteia. Membrii acestei echipe au dovedit cât de importantă este decizia de a supune pe cineva morţii în cazul în care fapta săvârşită atinge un anumit nivel de gravitate prin argumentele aduse în susţinerea părerii lor. În tabăra adversă, Cosmin Andrei şi Vlad Ungureanu, ambii studenţi la Ştiinţe Politice au atacat vehement argumentele aduse de echipa afirmatoare, principalul motiv pentru care au făcut acest lucru fiind corelat cu importanţa dreptului fundamental la viaţă al omului.
Publicul a fost foarte activ, a solicitat nenumărate răspunsuri din partea celor două echipe şi a prezentat interes pe tot parcursul dezbaterii. De asemenea, împărţiţi în păreri pro şi contra, spectatorii au adus argumente şi au încercat să-şi impună punctul de vedere într-un mod cât mai persuasiv. După ce afirmatorii şi negatorii şi-au expus argumentele, a fost rândul oamenilor din public să-şi exerseze capacităţile de a vorbi în public şi, conform tradiţiei, cinci voluntari au ţinut un scurt discurs pe marginea unui subiect extras pe moment. Atât intervenţiile pertinente cât şi discursurile care au dat dovadă de inteligenţă au fost premiate cu câte un volum intitulat „Din Ţara Măgarilor” al autorului Ştefan Zeletin.
Moţiunile care erau de acord în ceea ce priveşte pedeapsa cu moartea, care la început au fost susţinute doar de patru pesoane, până la sfârşitul dezbaterii au reuşit să convingă alte opt persoane. În urma evenimentului acestei săptămâni, A.S.A.F.F.I. constată că tot mai mulţi studenţi participă la clubul de dezbateri care abordează teme ce stârnesc interesul oricui şi că cei patru studenţi care au format echipele afirmatoare şi negatoare au reuşit să facă publicul să participe la discuţie asemeni unor specialişti în domeniu. Mulţumim participanţilor, publicului, membrilor asociaţiei şi nu în ultimul rând doamnei profesor Dorina Ţicu, cea care ne susţine întotdeauna şi este prezentă la Clubul de Dezbateri A.S.A.F.F.I..
Nici bine nu s-a terminat această dezbatere, că deja asociaţia lucrează pentru a pune la punct următoarea întâlnire, acolo unde vă aşteptăm. Promitem că şi reacţiile şi premiile vor fi prezente într-un număr destul de mare!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Pdeapsa capitala pentru recidivisti deosebit de periculosi! Si niste inchisori cu ceva mai putin lux decat hotelurile de 3 stele, daca se poate...

Emag