Emag

duminică, 5 ianuarie 2014

Viata de voluntar alaturi de ASAFFI

 Un interviu cu presedintele asociatiei noastre, Vasile Brasovanu, realizat de catre Georgiana Diaconescu, membra a asociatiei, in luna decembrie a anului ce tocmai a trecut. 
      1.     Cand si in ce context ati intrat in ASAFFI?
Cu drag imi aduc aminte ca la inceputul anului I, venind cu experienta voluntariatului din timpul liceului si dorind de a continua acesTa munca frumoasa m-am interesat de organizatiile existente la nivel de facultate si asa am aflat de ASAFFI. Era chiar in prima luna de facultate, la jumatatea lunii octombrie. Am urmat toti pasii necesari pentru a putea deveni membru si anume completarea unui formular online, trimiterea CV-ului si interviul cu cei care erau la acea vreme coordonatori in cadrul departamentului de Resurse Umane.
2.  Cum ati ajuns in functia de presendinte ASAFFI?
Cu siguranta nu peste noapte am ajuns presedinte. Am inceput ca orice membru cu o viziune despre ceea ce ar vrea sa faca pe viitor si poate ca astfel se si explica traseul meu in organizatie. Am intrat cu dorinta de a implementa un proiect de educare civica ce s-a dovedit mai tarziu a fi un proiect de succes si traditie pentru ASAFFI. Revenind acum la intrebare: dupa doar 3 luni de cand devenisem membru mi s-a propus de catre conducerea asociatiei de la acea vreme sa candidez pentru postul de secretar ce ramasese vacant lucru pe care l-am si facut, vazandu-l ca pe o provocare. Dupa alte 3 luni, la alegerile din vara pentru noul board al asociatiei, fiind pasionat de lucrul cu tinerii dornici de a schimba in bine lucrurile in randul comunitatii, am candidat pentru functia de coordonator al departamentului de Resurse Umane. Am primit increderea colegilor iar dat fiind ca in toamna presedinta asociatiei a plecat intr-un stagiu de practica in strainatate am preluat si functia de presedinte interimar. Cu alte cuvinte inainte de a fi presedinte ales in mod oficial m-am acomodat cu sacinile ce revin acestei functii. Anul acesta in luna mai cu ocazia noilor alegeri pentru conducerea asociatiei am candidat si am si obtinut votul colegilor ajungand astfel sa detin si functia de presedinte.
3.  Cu ce se diferentiaza ASAFFI de alte organizatii studentesti?
O intrebare care ma provoaca si care provoaca asociatia in raport cu relatiile pe care aceasta le are cu celelalte ONG-uri din Iasi. Cu toate acestea ma voi aventura si voi da un raspuns cat se poate de cinstit zic eu. Pentru ca ne cunoastem bine prioritatile si obiectivele pe care la avem noi ca organizatie studenteasca promovam valorile proprii democratiei prin proiectele pe care le implementam atat in mediul universitar precum si in invatamantul preuniversitar, incurajam excelenta in educatie (chiar anul acesta la Sesiunea Nationala de Comunicari Stiintifice de la Centrul de Studii Europene Iasi, membrii ASAFFI au castigat toate cele 3 premii la capitolul lucrari licenta), mentinem o colaborare permanenta intre conducerea facultatii, profesori si studenti, promovam egalitatea in diversitate multiculturalismul fiind una din valorile noastre, solidaritatea este o alta atitudine si un acomportament pe care il puteti regasi in ASAFFI plus atmosfera intretinuta de entuziasmul si dedicarea membrilor pentru reusita proiectelor noastre. Ar fi poate mai multe de mentionat insa acestea sunt poate si aspectele cele mai vizibile.
4.  Ce atuu are ASAFFI coordonat de dumneavoastra in comparatie cu presedintele anterior?
Mi-e greu sa spun. Poate ca perseverenta. Cu toate ca din punct de vedere financiar nu stam extraordinar de bine, cu siguranta fondurile pe care reusim in momentul de fata sa le atragem sunt mai mici decat acum 2, 3 ani cand facultatea ajuta organizatia cu sume zic eu importante de bani. Cu toate acestea compensam aceasta greutate cu spiritul nostru ce nu se lasa usor demotivat. Din dorinta si ambitia noastra de a imbunatati cat putem noi de mult comunitatea in care traim incercam, dam gres uneori poate, incercam iarasi si astfel din greseli dar si din reusite ajungem sa putem spune ca ne atingem obiectivele. Multa munca, dar nu in zadar. Muncim cu pasiune, ne dedicam actiunilor pe care noi le intreprindem, punem suflet in tot ceea ce facem, incercam si iarasi incercam. O valoare in care eu cred e aceea ca prin munca si perseverneta e imposibil sa nu ai succes. Asta incerc sa le arat si colegilor mei si cred eu ca am si reusit, dar roadele muncii nu se vad peste noapte ci in timp.
5.  Enumerati cateva proiecte importante.
Aici mi-e usor sa raspund pentru ca fiecare proiect, oricat de mic ar fi fost el, a avut din partea mea intreaga sustinere. As incepe cu unul din proiectele de suflet ale asociatiei si anume Tineri pentru democratie. E un proiect regional de educare civica adresat tinerilor, proiect la care au avut acces pana acum in jur de 250 de elevi de liceu, 60 de studenti si cam 30 de cadre didactice. As continua apoi cu o initiativa ce a aparut anul trecut, initiativa ce s-a si concretizat in actualul Club de Debate din cadrul asociatiei. Prin intermediul acestui proiect incercam sa facem exercitii practice de public speacking, de argumentare si documentare asupra unor teme generale, incurajand totodata si spiritul competitiv. Un alt proiect ar fi SummerIS, cea mai mare universitate de vara pentru elevi, proiect coordonat la nivel national de ANOSR, proeict la care este implicata activ si asociatia noastra, in aceasta vara noi fiind coordonatori la nivelul facultatii noastre. Proiectele de caritate sunt si ele importante pentru noi, atat anii trecuti cat si anul acesta am avut si avem proiecte ce se adreseaza copiilor nevoiasi, anul acesta organizand chiar un concert caritabil de colinde. As termina seria proiectelor importante din asociatie cu un proiect ce s-a desfasurat nu cu mult timp in urma si anume Seara filmelor motivationale, o activitate ce s-a bucurat de un real succes si care ne-a adus noua asociatiei multe aprecieri si felicitari.
6.  Ce alternative oferiti studentilor care vor sa devina membri ASAFFI?
Pe langa proiectele mai sus mentionate oferim tuturor celor care simpatizeaza cu valorile noastre, prin diversele activitati pe care le intreprindem luna de luna, saptamana de saptamana dezvoltare personala si profesionala care sa vina in intampinarea nevoilor membrilor dar care sa ii si ajute la integrarea pe piata muncii atunci cand vor fi terminat studiile.
7.  Cum motivati si sustineti membrii asociatiei? (leadership)
Desi oficial nu mai sunt coordonator al departamentului de resurse umane, departament ce are ca obiectiv motivarea tuturor membrilor asociatie, continu sa ma implic in actiunile ce tin de motivarea si atragerea membrilor catre activitati. Cum? Avem un sistem de recompense daca il putem numi astfel, fiecare membru activ este rasplatit fie cu bratari personalizate, insigne, diplome fie cu un set de carti. Pe langa aceste forme materiale de recompensa avem in fecare semstru activitati de teambuilding, organizam petreceri in cadrul asociatiei, avem seri de socializare in care imbinam munca cu distractia, de multe ori la finalul activitatilor care au loc la sediul asociatiei se lasa cu cate un mic concert folk, jocuri diverse in care ii antrenam pe membri. Nu dezvalui mai multe pentru ca astfel ii fac curiosi pe cei care doresc sa ni se alature sa intre in asociatie si sa afle ei insisi ce inseamna experienta de a fi membru ASAFFI.
8.  La ce sa ne asteptam din partea ASAFFI in anul ce urmeaza?
La multe proiecte frumoase ce vin in sprijinul studentilor, in sprijinul comunitatii locale, la multa responsabilitate in implementarea proiectelor, o vizibilitate mai mare in randul ONG-urilor iesene. Pe langa toate aceste lucruri pe viitor vom avea o relatie mai stransa cu toti studentii facultatii noastre, incercam sa faciliatm schimburi de experienta cu studenti din alte centre universitare. Insa poate cel mai important e ca voi sa fiti cu ochii pe noi, sa ne urmariti pe pagina de facebook si pe blogul nostru unde suntem mereu activi si prezenti si unde raspundem tuturor intrebarilor.Niciun comentariu:

Emag