Emag

sâmbătă, 8 decembrie 2012

Voluntariatul- alegere, voinţă şi raţiune


Ce este omul? Întrebarea asta ar părea irelevantă pentru tema pe care vreau să o dezbat. Dar cu puţină răbdare şi ordine în idei, ajungem să tratăm importanţa voluntariatului.
Jean Paul Sartre ar spune că omul este o entitate care poate fi definită doar  din perspectiva alegerilor pe care le face. Plecând de la această premisă, de ce să nu-ţi creezi o definiţie cât mai frumoasă? Aşadar, te voi întreba: tu cine eşti? Îmi vei spune cum te cheamă, unde înveţi, ce muzică asculţi, că scrii poezii sau joci fotbal .Dar pentru cei din jurul tău ce faci?
Ştim cu toţii că activităţile de voluntariat urmăresc facerea de bine. Aşadar, acestea ajută la bunul mers al societăţii. Autorităţile statale nu satisfac toate cerinţele indivizilor, sau nevoile mediului şi atunci, este nevoie să intervină un grup de oameni care să lupte pentru rezolvarea acestor probleme. Organizaţiile şi asociaţiile în care poţi activa ca voluntar sunt numeroase şi dezvoltate pe o mulţime de domenii. Trebuie doar să ştii ceea ce-ţi place şi apoi să găseşti un grup de oameni cu care să acţionezi în aceeaşi direcţie.
Înafară de societate, voluntariatul ajută şi persoana care îl practică. Ca tineri, scopul nostru principal este să ne terminăm studiile şi să găsim o slujbă. Uşor de zis dar greu de făcut. Angajatorii caută oameni cu experienţă, adică oameni care să se fi întâlnit cu responsabilitatea rezolvării unui task, de preferat din domeniul respectiv. În special, în domeniul ştiinţelor sociale, voluntariatul este apreciat de către angajatori întrucât este ca o introducere în acest spaţiu de lucru. Şi pentru că tot vorbim despre dimensiunea aceasta personală a voluntariatului, voi spune şi despre oamenii deosebiţi pe care ai ocazia sa îi cunoşti şi felul în care te poţi dezvolta personal prin întâmpinarea a diferite situaţii, care în viaţa de zi cu zi nu s-ar ivi.
Aşadar, ai două căi: te implici sau nu. Şi le voi lua pe rând.
Pentru implicare am pledat în rândurile de mai sus, din perspectiva structurii sociale şi din perspectivă individuală. Acum trebuie să scriu despre „nu implicare”.
Am zis la început că omul este definibil din perspectiva alegerilor sale. Ai raţiune, voinţă şi liber arbitru. Cu acestea trei îţi poţi crea o definiţie cât mai pe placul tău şi a celorlalţi. Şi de ce să te implici tocmai în activităţi de voluntariat? Sunt sigură că într-un anumit moment ai fost nemulţumit de ceva. Sunt sigură că într-un anumit moment ai simţit că nu te integrezi în societate şi că aceasta nu răspunde cerinţelor tale. Sunt sigură că într-un anumit moment ai văzut oameni care aveau nevoie de ajutor însă tu singur nu ai putut face nimic. Din această cauză, trebuie să te  alături unui grup de oameni şi prin munca voluntară, alegeţi să rezolvaţi nişte probleme, alegeţi să acoperiţi nişte găuri ale societăţii.
Şi cum vei fi definit? „X trăieşte în oraşul Z şi învaţă la facultatea Y. Lui X îi place muzica jazz şi joacă fotbal. De asemenea, X scrie şi poezie însă are impresia că tinerii de vârsta lui, care îi împărtăşesc talentul, nu sunt destul de apreciaţi în oraşul său. Aşa că ei au creat o asociaţie care tipăreşte şi publică scrierile lor şi organizează seri de recitări, spre deliciul tinerilor pasionaţi de poezie.” Deci, X este un individ cu liber arbitru, în favoarea căruia şi-a exercitat voinţa pentru atingerea unui scop raţional.
Pare greu, mai ales că majoritatea tinerilor ar avea nevoie de o slujbă remunerată. Însă, până când ajungem la pregătirea necesară, să ne oprim puţin din timpul nostru pentru a munci voluntar în favoarea societăţii dar şi în favoarea noastră şi a respectului de sine.

-Irina Filipoaia-

Niciun comentariu:

Emag