Emag

sâmbătă, 10 mai 2008

Dezbatere in Parlamentul European despre viitorul european al Republicii Moldova


In urma cu 3 zile, pe site-ul www.euractiv.ro a apaut urmatorul articol:"Dezbatere in Parlamentul European despre viitorul european al Republicii Moldova .
Parlamentul European a gazduit, la Bruxelles, in premiera, o audiere publica avand ca subiect "Viitorul european al Republicii Moldova". La eveniment au participat principalii lideri de orientare liberala si reprezentanti ai societatii civile din Republica Moldova, cei care in mod constant au sustinut apropierea tarii lor de Uniunea Europeana si de valorile europene...."



O cautare pe net despre Republica Moldova va va arata ca Republica inca mai are mult drum de parcurs pana la democratizarea si reformele necesare integrarii in U.E. In aproximativ (dupa parerea mea) 20-30 de ani Republica Moldova se va putea integra in U.E. si astfel si visul lor devenind realitate dar si un altul de-al nostru (de-al romanilor): unirea Romaniei cu Basarabia (o parte din ea).

Desi ar fi interesant cum ar putea sa faca asta. Avand in vedere ca Transnistria ii creeaza destul de multe "probleme" cu privire la democratizare si integrare. O zona in permanenta conflict (intern) si fiind o amenintare permanenta pentru Republica Moldova. O zona care, dupa Freedom House, nu este deloc libera si are punctajul de 6 (1 reprezinta o democratie liberala iar 7 totalitarism/autoritarism). Un risc pe care U.E. nu si-l poate asuma.

Poate...poate,cu noile schimbari care deva incep sa se faca simtite, alegerea unui primar al Chisinaului cu o viziune democratica si poate pe la alegerile din 2009 din Republica si poate cu investitii puternice ,atat din partea U.E. si a investitorilor straini cat si a Romaniei, poate Republica Moldova va deveni o tara libera (acuma este partial libera).


Cateva detalii despre Republica Moldova:
Capitala: Chisinau
Populatia: 4.000.000
Indexul libertatii in Rep. Moldova (in 2007, dupa Freedom House): 3,5 (partial libera)
Drepturi politice: 3
Libertati civile: 4
La 27 august 1991, Republica Moldova devine stat independent şi suveran.

Link-uri utile:
Indexul Rep. Moldova si mai multe, dupa Freedom House
Indexul Libertatii in Transnistria, dupa Freedom House
Site-ul Oficial al Republicii Moldova
Despre Republica pe Wikipedia
Democratia din Republica Moldova
Despre noul Primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca
Limba moldoveneasca

Niciun comentariu:

Emag