Emag

miercuri, 7 mai 2008

Se apropie un declin demografic in universitati

Declinul demografic din universitati va fi in doi ani de zile de 40%, iar peste aproximativ opt ani acesta se va mai imbunatatii putin, dar va ramane destul de mare, a declarat directorul Centrului National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT), Madlen Serban, in cadrul conferintei "Invatamantul profesional si tehnic si invatamantul superior in Romania - provocari si oportunitati in perspectiva invatarii pe tot parcursul vietii", desfasurata la Sinaia.

In aceste conditii, sustine Serban, va exista o concurenta foarte mare intre universitati pentru atragerea de studenti. O problema cu care s-ar confrunta sistemul educational ar fi aceea ca profesorii din universitati si chiar din licee vor avea cursuri mai putine din cauza numarului redus de studenti si elevi.
In opinia sa, imbatranirea demografica solicita actiune imediata pentru educarea profesionala continua a adultilor, inclusiv a celor din sistemul de invatamant, pentru aceasta fiind necesare politici integrate, elaborate pe termen lung, revizuite periodic pentru cresterea eficientei si efectivitatii, resurse alocate conform prioritatilor asumate, coordonare intre nivelul individual organizational si al politicilor.
Madlen Serban considera ca scoala trebuie centrata pe cel care invata si ar fi necesara in acest sens o invatare personalizata in care rolul profesorului ar fi unul cheie.

Sursa: http://www.edumanager.ro/articolenou.php?articol_id=1285

Niciun comentariu:

Emag